Lydnadsträning med Ice…..övning ger färdighet!

Igår var en spännande dag, då vi var iväg och tränade specialsök hos Hundnosen i Mjölby. Ice och jag håller på att lära oss att söka efter cancer vilket han gjorde med bravur…men mera om detta en annan dag 🙂

Björnar Sörli visar och berättar vad vi ska göra och även tänka på.

Björnar Sörli visar och berättar vad vi ska göra och även tänka på.

Idag var det vårkänsla i luften och det var så skönt att kunna vara utomhus och träna utan att frysa halvt ihjäl sig. Ice och jag fortsätter att träna lydnad, vi tycker båda att det är så otroligt roligt och det är en bra förutsättning för att slutresultaten ska bli bra.

När jag tränar in moment så delar jag upp det i många små delar för att så småningom sätta ihop dom till hela moment, men även när de kan ett helt moment så tränar jag ännu de små delarna ofta för att stärka upp vissa delar eller finslipa på detaljer,  jag är petig och jag vet hur jag vill att det ska se ut när vi väl kliver ut på planen en vacker dag.

Fria följet gick väldigt bra idag, inga ljud som vi hade sist men kunde höra ibland på andningen att hans intensitet höjdes och precis där så bryter jag av med att kasta ett litet godisregn till honom, den lilla saken gör att han bibehåller ett lugn under mycket längre tid, så idag kunde vi göra stegförflyttningar utan pip som vi hade mycket av sist även vändningar på stället var ljudlösa, endast fullt fokus med en härlig attityd på Ice. (Film blev det inget då kameramannen inte hade hunnit hem från sitt jobb)

På filmen som kommer nedan så hade kamermannen hunnit komma hem,  vi hade jobbat länge med fria följet, så vi filmar det en annan dag. Det är nyttigt att bli filmad då det är som att gå ut på tävlingsplan, det är någon som tittar på en, det är som att ha domaren på planen, det är som att ha publik vid planen och jag får med automatik träna på att bli granskad, vilket kan vara lite småläskigt ibland. Jag ska kunna tävla med samma goa känsla som när vi tränar och att bli filmad visar också om jag gör massa onödiga DK (dubbelkommando) eller om Ice gör något jag inte ser då man inte alltid ser saker från alla håll och kanter.

Jag valde idag att prova flera moment i sin helhet, det enda jag inte gör är avsluta momenten på ett icke tävlingsmässigt sätt. Sättande under gång gör jag för första gången utan hjälper, men det betyder inte att han kan det, utan jag kommer fortsätta belöna sättandet och belöna en bra transport mm Även rutan gör jag i sin helhet för första gången och jag tror Ice börjar få kläm på vad rutan är, den är så rolig just nu att det är svårt att träna andra moment då rutan drar i honom mycket men övning ger färdighet.

Fjärret och vittringen övar vi vidare på i små små delar, jag stressar inte fram något, utan det är bättre att träna de små delarna för att det ska bli ett bra slutresultat, stressar du fram momenten så kommer det inte hålla i slutändan. Bygger du inte en bra grund när du bygger ett hus så kommer huset rasa då grunden är så ostabil, det är likadant i lydnaden och för den delen i alla andra sporter som man tränar med sin hund, har du inte en bra grund vid inlärningen så kommer det inte hålla så bra när du väl är i eliten.

Vätska är viktigt säger Ice!

Vätska är viktigt säger Ice!

Tur att vattentunnan är fylld till bredden så Ice kan dricka ur sin stora vattenskål efter träningen 🙂

Dagens ord: Bygg en bra grund så håller byggnaden ihop  den dagen du når till toppen!

 

Det här inlägget postades i Lydnadsträning med Ice och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Lydnadsträning med Ice…..övning ger färdighet!

 1. unka skriver:

  Mycket snygg början du har på klassmomenten, bara resten kvar. 😛
  Jag håller med dig till 100% att bli filmad är så bra på många sätt och detta med grunden i de olika momenten också. Jag slarvade massor med Ceasar och det fick jag ju ”äta upp” sedan.
  Ser fram åt att se er på banan sedan.

 2. casarcapau skriver:

  Ja vi är en bit på väg mot ett delmål, det som känns som motigast ett tag släpper helt plötsligt och idag var det många saker som hade trillat ner i den lilla BC kroppen 🙂 Vi tränar glatt vidare mot det stora målet att komma ut på tävlingsbanan!

 3. pudelvippa skriver:

  Blir lätt sugen att träna lydnad igen 🙂 Just ”rutan” var något Lose gillade. Din Ice är så härlig att se – glad förväntansfull ivrig…
  Spännande det här med specialsök som ni håller på med, fantastisk näsa de har våra fyrbenta vänner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *