Bourkesparakit

Bourkesparakiterna Danne och Vickan!

Bourkesparakit haneBourkesparakit hona

Dessa köptes in i våras och fick namnen Danne och Vickan efter prins Daniel och prinsessan Viktoria. Planen är låta dom häcka till våren 2017.

Ursprung: Inre delarna av södra  och centrala Australien

Livslängd:10-12 år, Lynne:Fredlig, härdig, lågmäld och  Längd: 19 cm

Könsmogen: ca ½år, Ruvningstid:18 dagar och flygfärdig vid ca 4 veckor,

Bourkes parakiten en tystlåten, trevlig och vacker liten parakit som med sin rosa färgprakt och tystlåtenhet gör att dom lämpar sig utmärkt som lägenhetsfågel. Dom är väldigt enkla att ha att göra med men det gäller ändå att läsa på om dessa fina fåglar så dom får det så bra som möjligt.

De är mest aktiv matning vid skymning och gryning. Dom Vilda Bourkes parakiternas färg är brun med övergripande färgsättning med rosa och en blå rumpa. Den vuxna hanen har en blå panna medan den vuxna honan har en liten eller ingen blå på panna. Bourkes parakiternas färg hjälper arten att smälta in i den rödaktiga jorden i dess hem.

Denna parakit kommer bra överens med andra parakiter men också undulater, nymfparakiter, kanariefåglar och sällskapliga finkar.

Denna art har en livslängd på 10-12 år eller mer med god omsorg.
Detta är en parakit som tillhör dom som är ganska enkla att sköta och som är en lämplig nybörjarfågel. Dom är inte så speciellt svåra att få tama om man håller dom i par. Dom gillar att vara i stora flockar men blir då också lite mer avhållsamma mot människor.
Detta är en fågel som inte trivs i små burar och är då också viktigt att ge denna fågel ordentligt med flygutrymme och vara generös och ge dom stor plats att flyga på så får man lyckliga fåglar.
Bourkes parakiter är i allmänhet inte en destruktiv fågel vilket också gör att den lämpar sig utmärkt som lägenhetsfågel. Dessa fåglar klarar att vara ute även under kallare väderförhållanden, då bör dom få ha så dom kan gå ut och in som dom vill med tillhörande fågelrum/fågelhus och voljären ute bör skyddas mot hårt väder.

Foder
Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! i den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg, tistelfrön och vete samt också att ge en så varierad och bra kost som möjligt.
Bourkes parakiters kost utöver frön bör bestå av olika örter, bär, grönsaker och ihop med fröna som man kan hacka ned eller mixa och blanda ihop med fröna. Man kan ge dom hirskolvar och då och då insektsfoder, kokt ägg.

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för bourkes parakiter är minst 90 cm hög, 60 cm lång och  50 cm bred men ju större desto bättre.
Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!!
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *