Diamantduva

Diamantduvorna Märta och Nisse har flyttat hit! 

Namnen har de fått från Utvandrarna, Märta och Nisse är föräldrar till Karl-Oskar. Planen är att jag ska ta en kull ungar på dessa och då ska iallafall en ungarna få heta Karl-Oskar.

Diamantduva

Märta och Nisse njuter av voljären.

Diamantduva paret

Duvan är en väldigt underskattad sällskapsfågel som blir tamare än en mygga, är relativt lättskött och som dessutom lämpar sig bättre än vissa papegojarter i fångenskap.

Diamantduvan härstammar från Australien, det är en mycket
liten duva men trots sin litenhet är det en mycket tålig fågel som trivs
bra i voljärer ute under sommaren. ca 20 cm lång, inte mycket större än en undulat.

Duvan är tålig mot kyla och klarar några minusgrader utan problem, men vill helst ha tillgång till värme.

Duvorna häckar gärna, och lägger ofta flera kullar efter varandra. Duvorna föredrar gärna att använda små korgar som reden.

Häckningstiden är normalt maj-augusti. Äggen som är små och vita ruvas i c:a 13 dygn.

Foder

Duvor kan fodras med en undulat-, kanarie-, hirs- eller parakitfröblandning. Fröerna ska vara små och runda eftersom duvor sväljer dem hela, utan att skala dem som papegojor gör.
De kan också äta vanlig hönsmat fast de gillar fröblandningarna bättre. Det finns färdigblandade fröer för duvor att köpa.

Man kan gärna grodda fröerna ibland och ge lite frukt/grönsaker i små bitar och maskrosblad samt kokt ägg. Om man vill kan man blanda i lite torkade ärtor och majs i fröblandningen. Duvor ska inte ha bakverk eller annat som innehåller mycket socker.

Att grodda fröer är toppen! Groddarna blir mycket näringsrika och goda för fåglarna. Groddade frön är nyttigare än torra.

Att göra duvorna tama

När man fått hem de små rackarna ska man först låta dem bekanta sig med den nya omgivningen. De behöver lugn och ro den första veckan. En bra start är att prata mycket med fåglarna och umgås genom gallret tills de vant sig vid din röst och närvaro.
Trots att duvor är kända för att snabbt bli tama så ska man aldrig riva bort en början på en livslång relation genom att förhasta denna del.

När de vant sig vid din närvaro utanför buren kan du sträcka in handen med en godsak (t.ex en hirskolv) och bara vänta. Följ inte efter duvorna på något vis utan bara håll handen där tills de törs gå fram själva.
Man kan lära dem att när de känner sig trängda och backar undan, så backar du också. Då förstår de att det sker på deras villkor, och att du inte tränger dig på trots att de inte vill.

Så länge du tar det lugnt kommer det förmodligen inte ta så lång tid. Duvor är av naturen ganska oskygga varelser såvida man inte är hastig och närgången. När de vågar äta ur handen har man en bra bas. Snart kanske de törs landa på dig trots att du inte har något gott med dig, just för att de förknippar dig med mat och trygghet. Och när de törs landa på dig för att sedan stanna där, då har du garanterat fått vänner för livet.

Burstorlekar enligt – L80

Minsta tillåtna yta (m2) 0,31
Minsta tillåtna yta per fågel vid grupphållning(m2) 0,04
Minsta mått på längsta sidan (m) 0,7
Minsta höjd (m) 0,6

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *