Nymfkakaduorna

Jag föder upp nymfkakaduor i väldigt liten skala. De är inte helt lätta att få att häcka när jag vill, utan de måste själva vilja häcka och då är inte säkert att jag har tid för en kull ungar. Men några kullar har jag haft. Jag säljer inga nymfar som ska leva som ensamfågel och  buren ska följa L80 lagens mått men gärna större. Mina nymfer lever i ett stort rum på 8 kvm och har tillgång till en utevoljär på 6 kvm.  Jag vill att mina fåglar ska ha en så naturlig miljö som möjligt trots att de är i fångenskap. Just nu har jag överflöd på hanar, 2 honor och 5 hanar. Trots överflödet på hanar så är det en väldigt harmonisk flock och jag älskar att studera dom tillsammans. Nymfen är en oerhört trevlig fågel, lugn och lätt att få tam, lär sig prata och väldigt sociala 🙂

Mina Nymfkakaduor ser ni nedan:

Herr Babben

Herr Babben

Herr Babben är 7 år och fick sitt namn efter att han blev pappa, jag trodde från början att Babben var en hona, men så var icke fallet 😉

Pärlan

Pärlan

Pärlan (hona) är född ur min första kull. 7 år gammal. Såldes men jag köpte tillbaka henne då hon var i urdåligt skick, vingklippt och levt i en väldigt stressig miljö. Det har tagit sin tid men idag har hon mycket större förtroende för mig och alla hennes vingpennor är åter på plats och även hennes flygförmåga. Pärlan har hittat tryggheten i sin far Harry  🙂

Dynamit - Harry

Dynamit – Harry

Dynamit -Harry min stamhane och första hanen jag köpte in från Lenasvärld i Örkelljunga. Harry är 9 år och kilar stadigt med Pärlan som han är far till. Dock får de aldrig ruva fram äggen. Harrys första fru är avliden och tillsammans fick de 2 kullar.

Jeppe

Jeppe

Jeppe min vackra vithuvade hane som är 6 år. Jeppe köpte jag från en zoobutik, där satt han ensam och övergiven då de hade sålt hans kompis. Han fick följa med mig hem helt enkelt.

Pyret

Pyret

Pyret är sist in i gänget och  är en  hane.  Pyret är 2 år  och det var inte alls meningen att han skulle flytta till mig. Det hände ett trauma i en flock som inte bor hos mig och Pyret var den enda överlevande bland sina syskon så vid 2,5 veckas ålder så tog jag mig an detta lilla Pyre och handmatade honom. Han hade livsgnistan och envisheten att överleva detta trauma. Självklart får Pyret bo kvar hos mig <3

Fakta: Nymfkakaduan lever fritt i Australien och blir ca 30cm. Åldern varierar beroende på hur väl omskött nymfen är. En välmående nymf som får daglig motion i form av fri flygning i hemmet, samt näringsrik och varierad kost kan bli uppemot 15-20 år.
En normalfärgad nymf är grå med gult huvud och röda kinder. Via avel kan man få fram vita, gula och spräckliga nymfer.
Får man tag i en ung nymf är chanserna väldigt stora att de snabbt blir tama då de är väldigt sällskapliga fåglar. De kan även lära sig härma enstaka ord, vissla melodier och härma ljud.

BETEENDE: Nymfparakiter har en hel del egenheter för sig och man kan bland annat läsa av humöret beroende på hur tofsen står på huvudet.

TOFSEN
Tofsen har fem lägen och betydelser. Om din nymf sitter i lugn och ro och är avslappnad så kan du se att tofsen ligger bakåt och spretar lite bakom huvudet.
Den kan ligga helt slickad bakåt längs huvudet, det kan den göra om din nymf fjäskar och uppvaktar någon.Men den kan även ligga helt slickad bakåt när nymfen är på väg att gå till attack, man ser det då på att han har huvudet rakt och näbben öppen för att kunna hugga.
När fågeln är nyfiken och kanske uppmärksam på något som händer utanför buren så står tofsen rätt upp.
Även när nymfen är arg eller upprörd så kan tofsen stå rätt upp, man kan skilja på dessa två då när den är upprörd så är den spänd i hela kroppen och kan även rycka lite i kroppen.

UPPVAKTNING
När din nymf uppvaktar en annan nymf så lutar den sig framåt och tar ut vingarna lite från kroppen. Den kan gå fram och tillbaka och vissla samma melodi. Den kan även ”åla” sig efter pinnen för att uppvakta.

TRYGGHET
När din nymf sitter och sover eller känner sig trygg sitter den på ett ben. Den kan även göra gnisslande ljud med näbben samtidigt som den sitter och halvsover. När den sover kan den vrida på huvudet och stoppa ner det vid ryggen i fjäderdräkten så den ser ut som en liten fjäderboll på ett ben.

NÄBBEN
Nymfparakiter kan ha många olika ljud för sig med näbben. Bland annat så kan den knäppa med näbben snabbt mot saker i buren eller i rummet för att dra till sig uppmärksamhet. Den knäpper också med näbben eller med tungan. Även detta för att få uppmärksamhet.

VINGARNA
När en nymfparakit vill visa upp sig kan den sträcka ut vingarna för att göra sig stor och vacker. Den kan även sträcka ut vingarna då den är rädd och vill försvara sig.
Om du går fram till buren så kan du se att fågeln börjar sträcka på vingar och ben, då kan den ha suttit still ett tag och vilat. Den sträcker då på sig för att få igång blodcirkulationen.

FJÄDERPLOCKNING
Om en nymfparakit mår dåligt av någon orsak, det kan tex vara ensamhet, dålig kost, ingen stimulans från leksaker eller så kan den vara utstött från gruppen. Dessa orsaker kan leda till att fågeln eller andra fåglar plockar fjädrarna. Uppsök en veterinär på en gång för att komma på vad som ligger bakom plockningen.

LJUD
Förutom ovan nämnda ljud med näbben så kan nymfen ha en rad andra ljud för sig. Det kan vara ljud som den hör dagligen och försöker härma, som tex väckarklockan, dörrklockan, mikron eller en telefonsignal.