Undulaterna

Jag föder upp undulater i liten skala. Jag vill hinna med den kullen/kullar jag föder upp, allt för att de nya ägarna ska kunna få en sådan bra start som möjligt när de ska börja tamträna sin nya kompis. Jag säljer aldrig en undulat som ska leva ensam, de är flockdjur och ska leva med minst 1 kompis. Jag vill också att buren de ska bo i ska uppfylla L80 lagen men gärna större. Mina fåglar lever i ett rum på 8 kvm med tillgång till en utevoljär på 18 kvm.

Mina undulater presenterar jag nedan:

Oliver och Miss Piggy

Oliver och Miss Piggy

Lilla Blå och Fina

Lilla Blå och Fina

Femma och Iza

Femma och Iza

Izor

Izor

Nicke!

Nicke 

Filur

Filur

Piff

Piff

Puff

Puff

Evita

Evita

Flora

Flora

Ursprung
Undulaten (Melopsittacus undulatus) är en av våra vanligaste och mest omtyckta burfåglar. Det beror mycket på dess förmåga att härma ljud och tal, den är lätt att tämja och mycket social.

Den vilda undulaten är ljusgrön till färgen och lever i stora flockar i större delen av Australiens inland. Där lever de på stäppområden nära vattendrag. De äter gräsfrön, bär och frukt som finns i naturen.

Fakta
Undulater blir vanligen ca 6-10 år gamla, men det finns undulater som blivit närmare 18 år. Vuxna undulater är lätta att avgöra könet på. Hanens vaxhud ovanför näbben är blå medan honans är allt mellan vit/beige till brun.

Undulaten är ett flockdjur och trivs inte ensam. Enligt djurskyddslagen bör man ha minst två tillsammans. Undulater blir könsmogna vid ca 4 månaders ålder men bör inte sättas i häck förrän de är runt året. Undulaten lägger ett ägg varannan dag och de kläcks efter ca 18 dygn. Ungarna stannar i boet tills de är drygt 4 veckor gamla men de behöver fortfarande föräldrarna omvårdnad ytterligare ett par veckor. En undulatunge är självständig och redo att flytta vid 6 veckors ålder.

Foder
Basfodret är pellets eller en välbalanserad fröblandning av bra kvalitet.
Undulaten ska ha fri tillgång till foder och kontrollera dagligen att tillräckligt med frö finns i foderskålen. Snäckskal är nödvändigt för fågelns matsmältning. Fåglar har även ett stort behov av kalcium. Det hittar du i kalkstenar, sepiaskal och snäckskal. Undulaten bör även få tillskott av jod, oftast i form av ett jodblock. Servera dagligen färskfoder i form av frukter, grönsaker, örter, bär och grodda fröer.

Som godis kan du servera hirskolvar, fruktblandningar och fröstänger i olika smaker som även stimulerar fågelns behov av att gnaga. Undulater tycker även mycket om färskt gräs, vilket man kan odla i en groddbox och erbjuda året om.