Bruksläger med Borderterriers

Hela härliga gänget på en och samma bild, saknas gör våra underbara instruktörer som vi haft förmånen att bli drillade av under 4 dagar.

1512463_10152762924956712_6384533408667084662_n

Jag ska börja lite från början och hur det hela blev av för mig och terrierduon. I vintras så skickade Helena (Thelmas uppfödare) en länk till mig om  detta läger som skulle äga rum under Kristihimmelsfärdshelgen. 4 dagar i Tivedens härliga skogar med spår/sök och bara borderterriers. Jag tittade på Pelle och undrade, ska du och jag åka dit? Har vi att göra på ett bruksläger Pelle? kommer du spåra eller ska du bara gå omkring och pinka i skogen? Pelle svarade med att snarka vidare med huvudet djupt nerborrad  i kudden. Jag tog just då och där ett helt eget beslut om JA vi ska banne mig åka iväg om inte annat för att komma bort och få träffa massor av likasinnade personer som tränar bruks med sina borders, på lägret är det ett stort spann av hundar som tävlar från appell upp till eliten.

Onsdag den 13 maj drog jag iväg på Bruksläger för bara borderterriers och jag styrde min kosa till Stigmansgården i Tiveden. En underbart vacker plats!!

20150514_174036

Husvagnen fick också hänga med på lägret, så skönt för både mig och hundarna att ha sin egen kuppe!

20150513_182611

Jag hade valt att få vara med  i spårgruppen då jag älskar att spåra själv och vi fick en fantastisk instruktör i Lena Eklund och hennes sambo Conny. Vilken kunskap hon besitter som hon gladeligen delade med sig av i 4 dagar. Största frågan var ju egentligen om Pelle Philosof skulle vilja spåra varje dag? Hade han fått välja fritt så hade han nog valt sök då han får en levande belöning som kan överösa honom med kärlek, kan en pinne det? nej…men nu fick det bli spår då jag vill knäcka koden och få honom att gilla spåra utan att pinka varannan meter eller fundera på om fågeln flyger till söder eller mot norr…

1 (10)

Hur gick det nu då? Jo men vet ni vad!! Det gick ju bra 🙂 Efter att ha tittat på Pelles och mitt första spår så ändrade vi på lite småsaker som att peppa honom ännu mera innan han ska släppas på spåret, vi la lite korv i början på spåret och efter vinklarna samt att jag istället för att lägga dessa tråkiga pinnarna i spåret la små dosor med korv i eller en tub med mjukost, eller en pinne med mjukost på. NU kunde vi snacka om en mera motiverad Pelle. Vi provade även att lägga ett “klurspår” till honom, Anna gick ut det spåret och i spåret hittade hon på lite hyss, hon grävde ner ett föremål, hon sprang vissa sträckor, hon rullade sig på en sträcka så doftkärnan blev bred, hon sprang huller om buller på ett ställe och över vattendrag. ca 500 meter och 2 timmars liggtid. Detta gillade Pelle!! Han var på väg att pinka en gång men det visade sig att Annas sambo hade gått där med deras hund som hade kissat på den stigen…så där var Pelle extra duktig som valde spåret ändå även om han fick lust att skvätta, men det bröt vi lite snabbt. Han löste hela spåret väldigt bra och hittade alla föremål som låg i spåret. Det slutade med att jag satt och grät när vi var klara….mitt i skogen satt jag med Pelle i knäet och tårarna bara kom…känslorna liksom bara flödade över, älskade lilla goa Pelle <3

1 (18)Kolla….Pelle spårar med nosen djupt nere i marken…inga funderingar på vart fåglarna flyger någonstans där inte!

1 (16)

Stolt kille som visar upp sitt byte!

20150516_104804

Mjukost är mums!!

1 (9)

Levande spårslut är också väldigt roligt att få säger Pelle.

20150516_121347Vi fick så många nya tips som vi kan jobba vidare med här hemma så nu tror jag ännu mera på att Pelle och jag ska klara av att tävla appellklass till hösten. Vi tränade på att höja motivationen på pinnarna också genom att lägga pinnstigar och ha “full fest” varje gång han bara så bara tittade på en pinne. Nyttiga och roliga övningar blev det under dessa 4 dagar i spårskogen.

Sista dagen skulle vi titta på Pelles totala ointresse för uppletande av föremål. Varför valde jag den sista dagen när Pelle är som tröttast? ja nu blev det bara så och jag tänkte att om inte annat kanske jag får med mig tips som vi kan jobba vidare med här hemma. Under våra 3 år ihop så har jag testat det mesta för att få honom tycka om att leta efter gömda saker, men utan något större resultat. Det jag inte hade testat var att ha en Anna med mig i skogen och sen jobba så svetten lackade och min energi fullständigt tar slut MEN till slut så var det som om ljuset gick upp för Pelle och han bara gör det!! Pelle visas på och han springer ut, hittar föremålet, tar tag i föremålet och springer tillbaka!!! Ja då kom tårarna en gång till <3

1 (24)

Här hittar Pelle föremålet 🙂

1 (25)För att få Pelle att hämta ett föremål så använde vi Thelma som en trigger, hon fick springa ut och hitta föremål och ha full fest med mig medans Pelle fick sitta och titta på, tittade han på? nej, han fundera om det kunde finnas något annat roligt göra i skogen, vi lekte med honom och kastade föremål mellan oss, vi drog föremål med spårlina så det skulle leva när Pelle tittade på den och DET satte fart på den lilla jakthunden, att kasta föremålet mellan oss var sådär intressant men att bli klickad och få täta belöningar för att han nuddar föremålen med munnen triggade honom, så sakta men säkert närmade vi oss målet…ja vi slet båda 2 där ute i skogen men tjohooo vilken glädje det var hos oss alla när han till slut bara gjorde det och då kan jag lova att jag hade gett upp ärligt talat, men just där och då när jag hade gett upp och min energi var totalt slut DÅ bestämde sig Pelle för att JA jag hämtar väl den där råttan som ni påstår är så viktig att hämta, hur svårt kan det vara? Ni orkar ju inte själva längre kasta på den och ni orkar inte längre visa mig vart den ligger…SMACK så bara gjorde han det….ja om inte hela Tiveden hörde oss i skogen så är befolkningen döva!!

1 (26)Thelma hade kul också på lägret när hon får leta föremål i skogen, tänk att hennes lilla kropp bara springer med full energi över blåbärsris och tuvor för att få leta föremål. Trots sina 14 år så är hon så pigg ändå, ja hon hör dåligt och har lite minnesluckor på vad man egentligen skulle göra när man väl hittade föremålet…

1 (27)Det gick åt fel håll…..hon kom inte ihåg åt vilket håll hon skulle där i skogen så jag fick springa ut och jaga ifatt henne och peta på henne…Jahaaa sa Thelma och sprang ifatt mig..underbara älskade lilla hund. Jag blir så glad i hela själen när jag få se henne jobba med sån härlig energi och glädje. Jag fick motion och du fick ha kul <3

1 (29)

Thelma med sitt fynd!!

1 (30)

Thelma njuter av att få vara med på läger och vara en maskot som får träna lite grann!

1 (11)

Nu tränade vi inte bara spår i dagarna 4! Vi tränade även lydnad och där har inte jag och Pelle kommit så långt, vi är klara att tävla lydnadsklass 1 men mycket mera har vi inte gjort då jag inte haft tanken på att tävla så mycket lydnad eller bruks med honom MEN efter dessa dagar har jag ändrat mig. Vi ska självklart tävla både klass 1 och 2 samt appellen. Självklart ska vi fixa det nu…med hjälp av lydnadsinstruktören Carina Sehlins skarpa blick och enorma noggrannhet så har jag fått med mig massor av ny energi och nya infallsvinklar samt hur man kan dela upp momenten i ännu större smådelar, jag trodde jag hade bra koll på detta med smådelar men Carina hade ännu mindre delar och det var något som passade både mig och Pelle Position.

1 (15)

Hur svårt ska det vara att gå ett fritt följ? Jo tydligen hur svårt som helst, så här tränar vi fotgående utan hund 🙂 Inte konstigt att hundarna har det jobbigt när vi går som krattor eller som i mitt fall, en ostbåge med en arm som är stelopererad på vänster sida, men detta rådde Carina bot på och sista dagen gick Pelle som en liten tennsoldat på min vänstra sida, jag satte fötterna rätt, jag hade rak hållning och lediga armar. Pelle har nästan också slutat hoppa jämte mig, vid språng marsch så hoppar han jämte mig som den värsta kängurun, men efter tips från Carina så fick vi bort det och jag behövde inte använda min stekpanna som jag annars hade funderingar på att ta med mig ut 😉 Nej vi använde inga korrigeringar på honom utan Pelle fick korrigera sig själv helt enkelt, jag ska inte säga att hoppandet är helt borta men nu vet jag hur vi kan jobba vidare och Pelle gjorde en sträcka kanonfint utan skutt….lyckliga jag!!

1 (6)

Carinas kommentar om Pelle: Ja han är ju en hund som behöver tänka mycket och det är så sant som det är sagt. Jag ska bara ha tålamodet att låta honom tänka klart!! Lättare sagt än gjort men nu vet jag att det går och jag har under dessa dagar fått med mig så mycket ny lärdom om min älskade lilla Pelle

1 (2)

Så här glad är jag när lydnadsträningen med Pelle tar mig ut på nya höjder och min ryggsäck fylls på med ännu mera kunskap om vår fortsatta träning.

1 (20)Jag har verktyg för hur vi ska träna vidare på: Fritt följ, rutan, krypet, apporteringen, hopp sitt hopp och framförgående samt många andra moment som jag fått ta del av. 

1 (22)

Bilden är suddig men den visar ändå på vilken fart och energi Pelle ändå haft under dessa dagar och han blev bara piggare och piggare för var dag kändes det som. Vi behövde dessa dagar ihop jag och Pelle P. Vi behövde få nörda ner oss tillsammans och nå nya höjder tillsammans ihop med övriga lägervänner. Vi har hejat och pushat varandra om att inte ge upp. Dessa 4 dagar har varit oförglömliga lägerdagar med en enorm gemenskap. Halva gruppen har varit ute i sökskogen hela dagarna men på kvällarna har vi myst ihop och bjudit på många skratt och även tårar. Det är så härligt när vi vågar visa känslor för varandra, det är ingen prestige någonstans, ALLA är lika duktiga hur långt vi än kommit. Jag tar med mig känslan av att vi har fått tid, vi haft tid att utvecklas och vi har fått tid att spåna och vi har fått tid att träna och vi har fått tid på att oss vara lite klantiga och förvirrade utan att någon suckat eller rynkat på ögonbrynen. Pelle och jag har fått tid i spårskogen och på lydnadsplanen en tid som är så viktig för oss bägge. Pelle har fått tid att tänka och fått tid till att lyckas! Jag som egentligen hatar tider, hatar klockor då de stressar mig men under dessa 4 dagar har jag kommit att älska tiden!! Äntligen kan ja se tiden som något positivt, glädjande och ickestressande och detta tack vare alla lägerdeltagare och de 2 instruktörerna jag hade förmånen att få träna för som gett oss alla tid. Anneli som höll i söket och drillade sökgänget varje dag, fick jag inte själv träna för men jag vet att hon underhöll sitt sökgäng i skogen var dag och att de fick med sig massor av kunskap även dom. Anneli bjöd även på en och annan fräckis på kvällarna och förklarade i teorin hur rapport fungerar, så nu ska jag testa på det också och se vart det kan leda till 🙂

Anna och Sofia som hållit i alla dessa trådar för att detta läger skulle kunna bli av ska ha ett stort tack för att ni fixat så jag tillsammans med alla oss andra fick uppleva 4 underbara dagar i Tiveden tillsammans med våra älskade bordrar. Jag längtar redan till nästa år då det planeras att för 4:e året arrangera ett bruksläger för borderterriers. Hällefors kommer under 4 dagar få besök av ett gäng arbetsglada borderterriers nästa år så håll hårt i hatten alla Hälleforsbor 🙂

Våra 3 duktiga instruktörer Anneli Dammberg, Carina Sehlin och Anna Eklund som drillat oss i sök, lydnad och spår
Våra 3 duktiga instruktörer Anneli Dammberg, Carina Sehlin och Anna Eklund som drillat oss i sök, lydnad och spår under alla dessa 4 dagar!

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Wow vilket läger. Att ni båda är duktiga hyser jag inga tvivel om, men att känna att man verkligen få lära sig nya saker både genom sig själv och sin hund men även genom att se andra är helt toppen.
    Jag sitter och blir rörd och lycklig av era framsteg ni har gjort. Jag förstår din glädje när polletten helt plötsligt trillar ner hos både hund och förare sådant är fantastiskt. Jag kommer att heja på er i lydnaden och i brukset helt klart.

    1. Tack Unka 🙂 Ja det var en fantastiskt läger från början till slut!

    1. Ååå vad roligt om du kommer med nästa år Helena 🙂 Jag tror inte att du kommer ångra dig du heller 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *