Föreläsning i hundens hållbarhet

I tisdags var jag på föreläsning på Växjö BK.  Det handlade om hundens hållbarhet, hur vi kan undvika skador genom att träna rätt och även lära oss att se i tid så vi kan undvika större skador på våra hundar.  Sophie Ericson en fantastiskt duktig och kompetent hundfysioterapeut som har sin verksamhet i Ljungby.

Det var väldigt intressant att lyssna på henne och hon hade enormt mycket att dela med sig av vad det gäller både om hundens hälsa och mentalitet.

Sophie Eriksson visar och berättar på sin hund, hur vi i tid kan se ev skador på våra hundar.
Sophie Ericson visar och berättar på sin hund, hur vi i tid kan se ev skador på våra hundar.

Sophie Ericson är en mycket kompetent hundfysioterapeut som håller till i Ljungby.

När hon berättade om hur hon tycker att ett träningsår ska se ut för hunden, blev jag lite nervös…TÄNK om man gjort helt galet!?  men efter att hon sagt hur det bör se ut,  så var det skönt att se att vi jobbat rätt  lika med hur hennes tankar var!

Hon ritade och berättade om hur du kan  lägga upp din träning under året för att hunden ska ha rätt kondition och kunna prestera maximalt när det väl gäller, te.x på tävling. Planera in hela året i olika delar där du har olika perioder för vila, konditionsträning, styrketräning, stabiliseringsträning, mjölksyraträning, förberedelseperiod, tävlingsperiod samt nervarvningsperiod.

Den största orsaken till skador på våra hundar är faktiskt att de får mjölksyra, hundarna får inte jobba bort mjölksyran efter ett hårt träningspass och inte heller vila ordentligt. Många gånger åker man på flerdagarstävlingar och hundarna förväntas jobba lika hårt andra dagen som under första tävlingsdagen. Låt hunden jogga bort den sista mjölksyran morgonen efter tävling så förebygger du skador och hunden kan prestera bättre.

Sophie tryckte på vikten av att lägga in regelbundna viloperioder under hela året  och framförallt viktigt att vila från den aktivitet som man faktiskt gör mest. Tränar eller tävlar man mycket i tex agility så ska viloperioden inte innehålla någon agilityträning, däremot kan man göra annat tillsammans som te.x spår, lydnad, simning eller varför inte bara traska runt i skogen och njuta av naturen med hundarna som också får njuta av ledigheten tillsammans med dig.

När det gäller valpar och unghundar är det väldigt viktigt att dom får vila ordentligt. Mycket lek tillsammans med andra hundar är bra men inte för länge. Valparna växer fortfarande och utan vila kan man få skador som tar lång tid att rehabilitera igen. Det är skillnad på om du har en valp som ska växa mycket som tex Grand Danaois eller en Whippet som inte växer undre lika lång tid. En Whippet är färdig i kroppen mycket tidigare än en grand danaois, så man måste se till sin ras, individ och hund hur mycket lek/aktivitet man kan ge dom som valpar.

Det är heller aldrig fel att känna igenom sin hund varje dag när ni ändå sitter i soffan tillsammans framför tv:n, då är hunden avslappnad och lugn. Att ha gemensamma stunder stärker er relation samt att du som ägare lätt kan känna om din hund har ett sår, en svullnad eller kanske en fästing på sin kropp. Titta på tassarna, är de olika tjocka eller har olika slitna trampdynor så är det ett första tecken på att hunden kan belasta snett. Känns hunden varm på något ställe tex på ryggen så kan de sitta en skada där. Titta även på hunden när den äter sin mat eller dricker vatten, avlastar hunden ena benet lite lätt, tex lyfter ena tassen lite grann så är det också ett tecken på att något inte är som det ska.

Lär er läsa eran hund så kommer ni hinna se i tid innan skadan blivit större / värre och rehaben kommer inte ta lika lång tid.

Ni som tävlar och tränar mycket så önskar jag att ni tar och går igenom eran hund hos en hundfysioterapeut då och då för att slippa onödiga skador, det gäller även den äldre hunden som gått i pension, vi kan se till att den äldre hunden får ett mycket behagligare liv om vi ser till att gamla spänningar släpper osv.

Dagens ord: Glöm inte att ta hand om eran egen kropp också, vi ska ju orka med våra hundar i många härliga år till och vi är ofta väldigt duktiga på att ta hand om våra hundar på allra bästa sätt, men glömmer bort oss själva!

Delta i diskussionen

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *