Friskvård på hund är det verkligen nödvändigt?

Ja det tycker jag att det är!

Att inte gå till en hundfysioterapeut då och då med sin bästa vän tycker jag  är djurplågeri. Jag vill inte på något sätt klappa mig för bröstet nu och tycka att jösses så bra hundägare jag är som går iväg med mina hundar då och då…..det är bara min egen erfarenhet som gör att jag går iväg mellan varven för att kolla av att kroppen är i bra skick hos min hund. Då  jag en gång i tiden hade en hund som jag inte gick iväg med över huvud taget då jag tyckte att det bara är till för de hundar som jobbar hårt och mycket och det gjorde ju inte min hund! Men så var det en som ville kolla min hund då hon gick en utbildning…ja jösses vad låsningar han hade i sin lilla kropp och ont både här och där…efter 3 behandlingar var han som en ny hund och slutade upp att göra utfall åt andra hundar på promenader, han slutade riva hinder när vi sprang agility och han blev överlag en mycket gladare och avslappnad hund.  Detta gav mig verkligen en tankeställare och jag är glad att jag fick ett wakeupcall…så numera kollar jag alltid mina hundar då och då, Thelma får lite oftare en koll/behandling då hon haft lite problem med sin rygg, men den hålls i bra skick tack vare träffarna hos en hundfysioterapeut.

Varför är det bra då att gå till en hundfysioterapeut? 

Flertalet positiva och fysiologiska effekter har konstaterats i vetenskapen, såväl invärtes såväl som utvärtes.

POSITIVA EFFEKTER AV HUNDMASSAGE:

 •  Förbättrad blodcirkulation.
 • Effektivare syre- och näringstransport till muskler, bindväv, benväv och inre organ.
 • Förbättrad lymfcirkulation.
 • Snabbare utförsel av orenheter ur kroppen och ökad motståndskraft mot sjukdomar.
 • Sänkt blodtryck.
 • Blodkärlens väggar slappnar av och kärlen vidgas så blodet rinner friare vilket ger minskad stress och nervositet.
 • Sätter fart på utsöndringen. Njurar och magtarmkanalens arbete ökar.
 • Muskler och senor blir mer elastiska.
 • Ökad rörelsefrihet ger minskat ledtryck.
 • Friskare och mer glansig päls.
 • Ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar.

Men när ska man gå då? hur vet jag att min hund kanske har ont eller besvär någonstans?  Du kan titta på följande saker: 

 • Svårigheter att hoppa upp i bilen eller att gå i trappor.
 • Visar stelhet när den ska resa sig.
 • Visar smärta eller obehag vid beröring av vissa kroppsdelar.
 • Är stressad och okoncentrerad.
 • Svårigheter att tex hoppa eller krypa under träning.
 • Börjar riva hinder mer än vanligt.
 • Olika typer av hältor.
 • Förändringar i humöret
 • Vill inte leka som innan, den tvekar.
 • Hamnar ofta på efterkälken vid promenader eller blir fort trött.
 • Väljer oftast att ligga ner än att sitta eller stå.
 • sitter snett tex med ett ben som alltid vill vrida sig utåt
 • Ligger alltid snett – vill alltid ligga på sidan

Det är lika viktigt att gå även om man inte misstänker att det skulle ha några som helst problem, man gör det bara som en årlig hälsokontroll eller om man väljer att kolla oftare som 2-3 ggr om året.

Idag var det så dags för mina killar att få en genomgång hos hundfysioterapeuten Sophie Eriksson som håller till i Ljungby. Ni kan läsa mera om vem hon är på www.hastohalsa.se

Jag vill kolla upp deras kroppar innan tävlingssäsongen drar igång på allvar för deras del, men även få en koll i största allmänhet. Ice är nu 2 år gammal så det var hans första besök och för Pelles del som är 3,5 år var det 3: gången han blev kollad dock var det första gången hos Sophie.

 

Pelle och Ice nöjda och glada efter sin behandling.
Pelle och Ice nöjda och glada efter sin behandling.

Sophie går verkligen igenom hunden grundligt vid första träffen och antecknar, omfång på musklerna, mäter hur höfterna sitter i förhållande till varandra, kollar gången på dom och känner igenom från nos till svansspets. Både Pelle och Ice hade små muskellåsningar i ländryggen samt att Ice även hade en låsning mitt på ryggen strax efter bröstkorgen, vilket inte alls är konstigt med tanke på hans långa rygg och i kombination med agilityträning eller andra övningar där han får använda kroppen mycket.

Laserbehandling pågår.
Laserbehandling pågår.
Även Pelle får laserbehandling.
Även Pelle får laserbehandling.

Båda killarna få laserbehandling först då det tar på djupet och samtidigt ger lite smärtlindring så hon kan börja massera på djupet och muskeln inte är kall. Efter laserbehandlingen så börjar Sophie att massera genom hela hunden och jobbar mera på de ställen som hon känt låsningarna. Killarna njuter och  även om det känns en aning mellan varven så tycker de om det ändå.

Ice får massage
Ice får massage

På Bombo som är Sandras hund så kollade man även hans reflexer då han hade ett större problem kring höftpartiet.

Bombo får sina reflexer kollade!
Bombo får sina reflexer kollade!

Vibb-platta får dom som en avslutande behandling, där ligger dom i ca 15 minuter och vibrerar. Det främjar avslappning och muskeluppbyggnad bla. En Vibb-platta gör mycket mera nytta än det jag skrev men inlägget skulle bli väldigt långt om jag skrev om Vibbens alla positiva egenskaper som den gör för hunden.

Ice på Vibbplattan!
Ice på Vibb-plattan!

Ice har inga låsningar kvar och behöver inte komma på återbesök i det närmaste. Ice är en väldigt explosiv hund i sin träning så det är viktigt att ge honom viloveckor mellan varven så alla hans muskler få slappna och bara njuta av att ta dagen som den kommer med långa härliga promenader var ett av råden jag fick och det är ju så vi redan gör så det är skönt att höra det av proffset själv. I övrigt så fick han bra och varierad träning där fokus ligger på att inte stressa fram honom i något. En hund lär sig snabbare om det får ta det lugnare.

Pelle på Vibbplattan
Pelle på Vibb-plattan!

Pelle har inte heller kvar sin låsning utan är redo för en tävlingssäsong, råden som jag fick till Pelle var att träna på pilatesbollen 1 gång i veckan för att stärka upp musklerna, då han är väldigt mjuk i sina leder. Med hjälp av pilatesbollen så får han jobba med de små musklerna som hjälper att hålla ihop lederna bättre. Samt att båda killarna ska simträna sen när vattnet i sjön tillåter dom att simma i sommar.

När alla 3 hundarna var genomgångna och så tog vi en härlig skogspromenad innan hemfärden. Solen värmde så skönt och hundarna njöt i fulla drag och vi med 🙂

Avslutar behandlingen med att gå en härlig promenad i skogen.
Avslutar behandlingen med att gå en härlig promenad i skogen.

 

Dagens ord: Det snabbaste sättet att träna en hund är att träna  långsamt.

 

 

 

 

 

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *