Spårarbete pågår….

Gårdagen bestod av agility för hela slanten för Ice´s del, så idag var det skönt att bege sig ut i spårskogen med Pelle och Ice tillsammans med Sandra och hennes 2 hundar Bombo och Ozzy.

Sen jag spårade sist med Pelle så har jag hunnit klura en hel del då han har svårt att hålla fokus på 1 spår och gärna funderar på mycket andra saker som händer i backen..idag skulle jag testa om mina klurigheter skulle få honom att fokusera på bara 1 spår.

Ice skulle träna på att riktningsbestämma spåren och även träna på att markera apporter då han kan strunta i dom, spåret är ju mycket roligare…

20150322_123043

Spår 1: Ice börjar med sitt spår som Mathias har lagt ut, han hittar spåret snabbt men det är kraftig motvind och han vill bakspåra då vinden kommer från den hållet, han är envis och lägger sig platt på magen åt det håller hann tror att spåret går, men jag väntar ut honom och till slut börjar han jobba och vänder till slut håll. Första apporten skiter han i rent ut sagt, men ännu en gång så väntade jag bara ut honom vid apporten och till slut tar han upp den och det blir jackpot i skogen, resten spåret gör han galant och säker i vinklar samt markerar alla andra pinnar jättefint. spårlängd: ca 300 meter 2 pinnar + slutpinnen.

Spår 2: spåret har legat dryga timmen och Mathias har lagt även detta spår.  Jag fick börja med att släppa på Ice i världens största dike, jag lovar att det var ett stort dike, jag kom knappt upp från diket men Ice tog sig lätt upp med mig efter i släptåg men även jag tog mig upp till slut och Ice valde rätt håll på spåret direkt 🙂 Vi drog iväg över stock och stenmurar men Ice tuffade på och markerade alla pinnar klockrent, inga tveksamheter och alla vinklar satt som en smäck 🙂 spårlängd: ca 500 meter och 4 pinnar + slutpinnen.

Summa summarum: Ice är ännu säkrare i spåret så jag är glad över att ha handskar på mig nu. Han har blivit mycket säkrare på att markera alla pinnarna sen sist vi spårade. För att vara 3:e gången som vi tränar riktningsträning så är han otroligt duktig!

Ice med alla sina hittade pinnar.
Ice med alla sina hittade pinnar.

Pelles spårande, hur gick det nu då? skulle mitt klurande fungera?

Spår 1: Lade jag själv och jag la ett ganska kort spår till honom med korvbitar i spåret med jämna mellanrum.  Vi har haft problem med hans fokus i spåret, Pelle fokuserar på så mycket på en gång eller så struntar han i att ens försöka och göra mycket annat som nosa, kissa eller bara strosa runt där i spårskogen MEN nu spårade han faktiskt, han tog det lugnt och metodiskt och han följde bara 1 spår!! efter ca 100 meter kom vi till slutet och det ville han bara strunta i, men jag gav mig inte och till slut så visade han intresse på korvburken då jag satte mig ner hos honom.  Han kunde även ta upp en leksak som även låg med där och byta mot korv. Superduktig liten Pelleman <3

Pelle och jag vid slutet!
Pelle och jag vid slutet!

Spår 2: Denna gången skickade jag ut Mathias i spåret och lät han även ligga kvar i skogen som en jättestor och levande spårslut som hade korv med sig. Pelle älskar ju människor och vad vore inte roligare än att få hitta en människa i skogen. Älskade maken var lite rädd att vi inte skulle honom och undrade lite lugnt och stilla hur länge han skulle behöva ligga där ute i skogen….max 40 minuter var mitt svar! När det var dags att sätta Pelle på spåret så hade han mera bråttom än innan. Fullt fokus från början och även denna gång hittade han små korvbitar med jämna mellanrum som gav honom lite belöning på vägen mot sitt mål. Med bestämda kliv fortsatte han att spåra, efter ca 100 meter hittade han husse och där blev det jackpot!!

Summa Summarum: Mitt klurande funkade!! Med korvbitar i spåret så höll han fokus hela spåret igen när han sen hittade en person som spårslut = husse, så blev det ännu roligare att spåra och han hade bättre fart i spåret! Inget kissande, inget funderande och inget jagfattarintevadduvillblicken utan han spårade 1 spår och inte 10!!

Superkillen Pelle Perfekt <3

Pelle hittade sitt spårslut = husse!
Pelle hittade sitt spårslut = husse!

Sandras hundar spårade superbra också!  Ozzy gick ett spår som jag hade lagt och det fixade han med bravur, blev dock väldigt trött på slutet ( de sista 25 metrarna) men han tog sig ända in i mål. Ca 300 meter långt och 3 apporter.  Efter lite vila så tog han spår 2 med en väldigt bra precision och säkerhet! Bombo tuffade på i skogen och hittade slutet också han med!

4 mycket duktiga spårhundar är nöjda med dagens spårarbete och vi med 🙂

Dagens ord: Går du vilse i skogen, lägg dig bara ner och vänta…Pelle Precision kommer att hitta dig inom sinom tid!!

 

 

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Helt underbart att läsa att Ice är på g mot nya mål. Men det är nästan roligare att läsa att Pelle hittade husse och att du kanske, kanske löst det.
    Ska bli spännande att följa fortsättningen på detta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *