Vila i frid….älskade <3

Idag har en väldigt fin hund somnat in <3

18/3-2015 fick Hoksel Inakos “Blixten” somna in han skulle fylla 16 år om en månad.

Vi tar det lite från början så ni förstår vad detta inlägg handlar om.  För snart 16 år sedan så föddes en kull hos Elisabeth Odén Kennel Hoksel  1999-04-24 är Sixten född som jag kom att kalla honom när han flyttade hem till mig vid 8 veckors ålder.  Han var en grabb som jag kom att älska väldigt mycket, han hade en pondus som jag beundrade, han tog alla hundar han mötte med sådant lugn men nåde den som inte lyssnade på hans signaler…den fick smaka på en minnesbeta! Tydlighet och ärlighet var det som gällde för Sixten.  Han blev min 3:e hane i min lilla flock…vi tränade lydnad, agility och la spår i skog och mark men jag märkte ganska tidigt att det var inget av detta som direkt intresserade Sixten. Nu mognar en del bordrar lite senare så jag kände ingen panik utan att han fick mogna i lugn och ro samtidigt som vi tränade på och testade många olika saker.

Redan i valplådan utmärkte sig Sixten! Han var tuff och hade en energi utan dess like men ändå på ett sunt sätt.

Hoksel Inakos "Sixten"
Hoksel Inakos “Sixten” född. 1999-04-24

Säg nu inte att Sixten hade stora öron….han måste ha stora öron för att kunna höra allt som hände i skog och mark 🙂

Mor och son <3
Mor och son <3

Träna på att stå snyggt ingick också…

Sixten i profil.
Sixten i profil.

Sixten hade en cool stil, han var ingen hund som stressade upp sig i onödan. Här är vi på väg upp till Nordkap sommaren -99, Sixten tog detta med dragspelsstämmor med ro också, dragspelet bekom honom inte det minsta, när de andra grabbarna ylade i kapp med min musik så somnade han bakom mina ben. Alltså visste jag redan där och då han var väldigt stabil och bra i psyket.

Cool kille
Cool kille

Bästa killarna i mitt liv!! De var varandras motsatser men ändå funkade de så himla bra ihop, visst kunde de tjafsas till men inga långvariga gräl mellan killarna. Rasmus älskade att jobba med mig och nära mig. Sixten älskade att jobba med mig men långt från mig, självständig men lyhörd.

Rasmus och Sixten <3
Rasmus och Sixten <3
Snygg kille!
Snygg kille!

När han var valp så åkte vi på grytläger i Boda (Hälsingland) där tränade vi på viltspår, grytträning och massa annat roligt skogsjobb, det var där och då som jag upptäckte vilken liten stjärna Sixten var när han var i denna miljö. En större stjärna än Rasmus som var duktig men inte i närheten av det som Sixten uppvisade. Han blev av den större modellen och hade lite jobbigt med gryten, men han var verkligen i sitt esse och var bra med djuren.

 

Jag tävlade lydnadsklass 1 med honom en gång och fick 171 poäng  senare samma år var vi med på KM i lydnad och blev  KM mästare år 2000! Vilket häftigt år med tanke på att Sixten tyckte detta med lydnad var väl si så där. När vi tränade agility så gjorde han det men inte med den glöden som jag vill se hos en hund och det var likadant med lydnadsdelen, han gjorde det men inte med den glöden jag vill se hos en hund, jag vill se att ögonen bara glittrar av iver och glädje och det gjorde inte det.

Vi la bruksspår…fick jag honom till att spåra? NEJ!! Hur vi än gjorde så ville han inte spåra, men jag visste att han kunde spåra det hade jag sett på fälten när han jagade hare.  Jag testade då att lägga viltspår och NU snackar vi….här spårades det med glöd och intensitet i både näsa och ögon….Now we talking sa Sixten och spårade glatt vidare 🙂

Detta intresse för jakt och vilt var inget jag direkt kunde ge Sixten själv, det var ju där i skogen som jag märkte hans glöd, den glöden jag ville se på lydnadsplan, men som inte alls fanns där…medans jag funderade vidare om jag kunde ta med mig hans glöd in på appellplanen så gjorde vi ett MH test och snacka om säker hund! Trygg, stadig och oerhört välbalanserad i sitt psyke, Jag kom ihåg några episoder från hans MH- test. Sixten lurade man inte, han var en väldigt smart kille så när lilla bytet drogs i backen som de ska jaga efter så stod Sixten bara och kollade, varför jaga något som inte lever…bortkastad tid sa Sexiga Sixten snabb som Blixten och drog iväg som en avlöning för att kolla vem som drog i linan hahaha….likadant var det vid avståndsleken, han står på lagom avstånd och kollar in figuren där borta som leker och har sig, när jag sen släpper Sixten så drog han raka vägen bort där figuranten kastat av sig skynket och sen var det en lycklig hund som for runt som en tok med sitt nyfunna byte…den stora rocken som de har på sig i avståndsleken….Ja han var ju en lycklig kille på alla sätt och vis, men han var som allra lyckligast i skogen..ja jag lät honom jaga ibland.

Jakten var en viktig del för honom upptäckte jag, han var ärlig, han förföljde inte ett djur i evigheter, utan jagade med en sundhet. Han kom alltid tillbaka därifrån han stack och hade ett ärligt skall….tystnade han så visste jag att nu kommer han tillbaka och det slog aldrig fel. (han fick löpa fritt på tider under året då inga ungar fanns i skogen men under kontrollerade former, jag ville mest se hur hans jaktbeteende va)

När Sixten var 3 år så kom jag till en vändpunkt, skulle jag hitta ett nytt hem till honom där han kunde få bli den jakthund som jag inte kunde göra honom till då jag inte jagar själv och att låna ut honom då  och till någon jägare fanns i min tanke eller jo visst funderade jag på det, det var många som ville testa honom men jag var tveksam.  Men så kom ett tillfälle där det var en kille, Jonas Fransson i Nyköping som sökte en grythund, vi fick kontakt med varandra, jag åkte ut med Sixten för att lämna honom på en prövotid och jag kände att DÄR vill jag att han ska få prova sin lycka och slår det väl ut så får han stanna.

Det slog väl ut! Sixten fick nytt namn och blev kallad för Blixten….innan han fick flytta så hade jag hunnit med att få honom godkänd i karaktärstest i gryt och ett godkänt apporteringstest i gryt samt Viltspårs champion.

Sixten med sina 2 rävar

Det är fruktansvärt tufft beslut att låta omplacera sin hund, men jag gör det av ren kärlek till min hund, kan inte jag ge min hund det den önskar mest av allt att få göra så får jag se till att ge honom det livet. Det livet fick han på Kennel Björshult hos Jonas Fransson och Marie Carlsson. De har under alla år använt honom på ett sunt sätt i jakten och han blev ännu mera utställd på senare år. Som veteran blev han svensk utställningschampion.

Blixten <3
Blixten <3

Blixtens meritlista som jag har lite koll på där jag har fixat en del och Marie har fixat mycket i utställningsringen med honom.  Jag är en mycket stolt  f.d ägare till denna kille som även har lämnat lite valpar efter sig.

KM mästare i lydnad -2000 Godkänt Karaktärstest i gryt och Godkänt apporteringstest i gryt, S Vch -02

Svensk Utställnings Champion
BIS 4 Veteran SKK 2006.
BIR-veteran, BIS 4 Veteran SKK 2007.
BIR-veteran and BIS-3 veteran Terrierclubshow 2008
BIR-veteran and BIS-4 veteran Terrierclubshow 2008.
Bästa hane BIM, BIR-veteran and BIS-5 veteran SKK Österbybruk 2010
BIR-veteran and BIS-4 veteran SKK Norrköping 2010
Exc 1 veterankl CK, 3 Bästa hane samt BIS-3 veteran SKK Alfta 2011

Blixten <3
Blixten <3   99-04-24  – 15-03-18

Vila i frid du underbara hund <3 Jag fick äran att ha dig under dina första 3 år som innehöll massa bus, glädje, träning, tävling, prov, tester, utställningar och mysstunder.  Du fick 13 underbara år på kennel Björshult som en allround jakthund, familjehund, utställningshund och du har visat och även bevisat för väldigt många hur duktig en borderterrier kan vara i jakten. Det är många jaktvänner som jag känner som sagt att de träffat på en sån häftig borderterrier i Nyköpingstrakten och jag kan stolt säga att det är Blixten. Min känsla var inte fel…du blev den superduktiga jakthunden jag visste att du skulle bli! Du har för alltid  en plats i mitt hjärta och jag kommer heller aldrig glömma bort dig Sexiga Sixten Snabb som Blixten, du lärde mig mycket om jakten, nu får du umgås med Rasmus igen, han har väntat länge på dig …ja för 12 år är lång tid att vänta på någon, men nu kan ni sitta där uppe och surra om brudar, jakten och bara ha det bra <3

Dagens ord: R.I.P Hoksel Inakos ” Blixten” Sorgen är tung men ändå ljus för du hade ett underbart liv i 16 år och älskad av alla <3

 

Delta i diskussionen

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *